17 Maj 2016

M2M in a box

Har du också glömt bort att du står parkerad på en gata där det varit städdag och mötts av en sur p-bot nästa morgon? Det känns rejält onödigt, och det är det också. När TeliaSonera släppte sin nya produkt ”M2M in a box” deltog Prototyp i ett särskilt IoT Hack sponsrat av nämnd operatör. Till den nya produkten, riktad till företag som vill komma igång med enklare IoT-applikationer i mindre skala eller test, byggde vi en tjänst för att undvika parkeringsböter.

Vi tog fasta på eventets key note speaker, Per från våra kompisar på People People, som pratade om att göra tekniken osynlig och lyfta fram människans behov istället. Behovet var enkelt: att undvika onödiga p-böter. Därför är vi extra nöjda med den icke-intrusiva tekniska lösningen. Vi som användare behöver bara placera M2M-dosan i bilen och sedan inte göra någonting alls. Om bilen vid något tillfälle står parkerad på en gata med städdag, så meddelas användaren via SMS att det är dags att flytta bilen, med uppgift om var bilen står parkerad. Ingen app, ingen registrering, inget som ska uppdateras. Släng bara in dosan i bilen och slappna av.

En affärsmodell baserad på ”Pay when you save” , dvs tjänsteleverantören tar en avgift väsentligt lägre än aktuell p-bot är ju möjlig och extra trevlig, eftersom det bara är vid tillfällen som man verkligen undviker p-boten man betalar. Extra glada blev vi av att vi blev särskilt omnämnda av arrangören samt att vi röstades fram till hackets näst bästa lösning av alla deltagande lag själva. Även om gränssnittet mot användaren är extremt enkelt (ett SMS) så har vi gömt en hel del teknik. Vi integrerade 5 olika tjänsters API:er för att lösa uppgiften; TeliaSoneras ”M2M in a box”, Stockholm Stads parkeringsdata, Plivo, GoogleMaps och TinyURL.