13 Januari 2015

Avslappningsapp i V.R.

I samma takt som nya tekniska hjälpmedel och tjänster utvecklas för att hjälpa oss människor att bli mer effektiva på jobbet, kommunicera bättre eller helt enkelt kunna tillgodogöra oss mer underhållning, så ökar stressen på oss som biologiska varelser. SMS trillar in, det dyker upp nya mail i inkorgen, notifikationer om vem som är online och vem som gjort vad på Facebook syns på vår skärm. Det rings och det avbryts i våra öppna kontorslandskap. Allt detta är givetvis helt förödande för att uppnå någon slags arbetsro och flow. Forskare har börjat tala om ”självpåtagen ADHD” – även personer som biologiskt sett inte lider av ADHD uppvisar samma symtom, som ett resultat av det överflöd av input som sköljer över oss. Management gurus pratar om att den största tillgången ett företag i en kunskapsintensiv bransch har är ”undivided human attention”, för det är så ovanligt att uppnå, men när det väl görs så kan vi människor fortfarande uträtta stordåd, tillsammans med de tekniska hjälpmedel som finns idag.

Stora företag som Microsoft och Google har identifierat detta problem sedan länge, och en växande rörelse för att försöka lindra problemet har dykt upp i det som kallas för ”corporate mindfulness”. För att göra en väldigt lång historia kort så är en av grundstenarna i corporate mindfulness självbehärskning och koncentration genom att lära sig slappna av.

För att både må bättre och uppnå bättre arbetsresultat beslöt vi oss därför att utveckla vår egen avslappnings-app i V.R. Produkten är inte speciellt avancerad tekniskt, men fungerar väldigt bra. Ett headset bestående av Samsung Gear V.R., hörlurar och en enkel app med avslappnande bakgrundsljud och 360-video från en strand kombinerat med en lugn instruerande röst från en avslappningscoach var allt som behövdes. Planer på att också integrera någon sorts body sensor för att mäta aktiviteten i hjärnan hann vi inte realisera under prototyp-veckan, men det ligger högt upp på agendan för framtida utveckling.

Så om ditt liv bara känns för jäkla stressigt, välkommen upp till oss på kontoret. Där väntar en strand och total avslappning i en av våra sköna fåtöljer. Och när du tar av dig headsetet och kliver ur din bubbla finns där trevliga människor som bjuder på kaffe!