25 Januari 2018

Spotify Quiz

Vad gjorde vi?

Det släpps fler och fler multiplayer-spel samtidigt som färre och färre släpps utan sitta-i-soffan-och-spela-tillsammans-multiplayer. Vi saknade känslan av att spela tillsammans i samma fysiska rum.

Saknaden blandat med vår kärlek till musik-quiz ledde fram till idén om ett “Spotify quiz”. Tanken var att en quiz-master loggar in via spotify och styr spelet baserat på musik som spelas från dennes telefon. Deltagare i quizet ansluter sedan via bluetooth och/eller wifi och får frågor baserat på låtarna i spellistan som spelledaren valt.

Hur gjorde vi?

För att minska omfånget av projektet bestämde vi oss för att använda oss utav Apples MultipeerConnectivity-ramverk som sköter mycket av det knepiga med att koppla enheter till varandra.

För att hantera spellistor och playback från Spotify använde vi oss av beta-versionen av Spotifys ios-sdk. Detta gav oss möjligheten att på relativt kort tid få till inloggning och musikspelare.

För att starta spelet väljer spelledaren en spellista från sitt Spotify-konto och sedan genereras frågorna utifrån metadata från varje låt. Till exempel har vi en fråga som utifrån relaterade artister ber användaren svara på vilken artist som gjort låten, och en fråga som utifrån årtalet låten släpptes ber användaren gissa på ett årtal.

Ovanpå MultipeerConnectivity byggde vi en lösning för att skicka meddelanden till och från spelledaren och spelarna. Spelledaren kan skicka frågor till spelarna och motta svar för att sedan räkna ihop poängen och meddela spelarna när spelet tagit slut. Spelarna kan i sin tur motta frågor, skicka iväg sina svar och få poänguträkningen för att visa upp efter spelets slut.

Projektet var lagom stort för en veckas prototypande. Resultatet blev ett relativt stabilt och roligt spel!