Från labbet

Tangentbordspedal för effektivare programmering

För överansträngda programmerarfingrar kan en fotpedal vara en bra avlastning för vissa typer av kommandon. Men de bästa varianterna är dyra, så vi bestämde oss för att bygga en egen.

Tech used

  • Raspberry Pi Pico
  • CircuitPython
  • USB Overdrive
  • Karabiner-Elements

Bakgrund

Under Prototypveckan bildade våra utvecklare Christina och Adam en kreativ duo. De ville undersöka om man kunde skapa en egen fotpedal med koppling till tangentbordet för att underlätta kodningsarbetet. Det finns flera liknande produkter på marknaden, men en modell som Savant Elite2 kostar runt 3 000 kronor. Att bygga en egen variant tycktes som en rimlig uppgift. Dessutom fanns möjligheten att designa den efter eget önskemål.

Processen och Utmaningar

Teamet började titta på två olika typer av mikrokontroller – Arduino Micro och Raspberry Pi Pico. Valet föll på Raspberry-modellen eftersom den fanns närmast till hands.

Genom att ansluta monojackkontakter till mikrokontrollerns GPIO kunde de utan problem läsa av värdena i CircuitPython. Därefter påbörjades arbetet med att koppla pedalernas nedtryckningar till unika kommandon på tangentbordet.

Halvvägs in i projektet uppstod en önskan om att addera ett snyggt case till enheten. Detta skapade visst extra arbete, eftersom de var tvungna att fästa monojackkontakterna på lådan och uppfinna ett sätt att koppla Picon till datorn. Detta gick med lite hantverk, diamantfil och superlim för att fästa en USB-C till Micro-USB-dongel på caset.

En utmaning var att få till användningen av modifieringstangenter som Shift och Ctrl, eftersom de bara fungerar med samma tangentbord. För att lösa problemet användes mjukvara som Karabiner-Elements och USB Overdrive.

Resultat / Lärdomar

Tangentmappning är en djungel i sig självt, med olika tillvägagångssätt för olika operativsystem. Det visade sig vara svårare än de trodde.

Den främsta lärdomen från projektet var att det är fullt möjligt att vidareutveckla produkten genom att byta ut pedaler för att experimentera med den taktila känslan, olika storlekar eller snabbare klick.

Framtida Åtgärder

En lågt hängande frukt är att gå över till trådlös Bluetooth-koppling i framtiden, exempelvis med hjälp av MicroPythonBLEHID.

Att använda pedalerna för andra musknappar än de tre vanligaste visade sig vara en utmaning. Vid nästa tillfälle vill teamet testa att redigera källkoden för att experimentera även med detta.