Proof of Concept (PoC)

Proof of Concept (PoC) är ett tidigt koncepttest och bevis på ett tilltänkt koncepts genomförbarhet. Tillsammans med, främst startups eller företag med idéer i ett tidigt stadie innoverar och itererar vi fram tekniska Proof of Concepts. I den här guiden går vi igenom konceptet och ger en närmare förklaring till hur vi använder oss av det i vårt sätt att arbeta.


Innehållsförteckning

  1. Vad är Proof of Concept (PoC)?
  2. Proof of Concept – ett bra koncepttest för startups och idéer i ett tidigt stadie
  3. Det hjälper dig att förstå din egen produkt
  4. Proof of Concept är vanligt inom utveckling
    • User case för Proof of Concept
    • Teknisk Proof of Concept
  5. För vilket stadie passar en PoC?
    • Proof of Concept vs prototyp
    • Proof of Concept vs MVP
  6. Startupcase
Proof of Concept är ett tidigt test och bevis på ett koncepts genomförbarhet.

Vad är Proof of Concept (PoC)?

Proof of Concept betyder bevis av koncept och är precis som det låter, ett (tidigt) test och bevis på ett koncepts genomförbarhet. Det kan kategoriseras som ett leveransformat i vilket man ingående förklarar och visar på hur konceptet kan komma att fungera när det väl ska skapas. Det kan vara ritningar, modellbyggen, kartor – helt enkelt vad som fungerar bäst för att visa på ett koncepts genomförbarhet.

Proof of Concept – ett bra koncepttest för startups och idéer i ett tidigt stadie

Låt säga att du är en startup eller har sålt in en vision av en produkt till en av dina (potentiella) kunder men du saknar erfarenhet av att bygga produkten och känner inte till någon liknande på marknaden – med andra ord, du har inget att utgå ifrån eller visa upp. Det är då du ska använda dig av Proof of Concept som leveransformat och koncepttest eftersom det är en första och förklarande “ritning” av din vision. Detta för att ge mottagaren en försmak av vad framtiden kan ha att erbjuda – samt en övertygelse kring genomförbarheten.

Det hjälper dig att förstå din egen produkt

Genom att ta fram en eller flera Proof of Concepts av din produkt kan du och ditt (eventuella) team få värdefull feedback från potentiella kunder, experter och/eller investerare i ett tidigt stadie. Det skapar förståelse för hur du behöver anpassa din vision till verkligheten och gör att du och mottagaren kan ta beslut kring vilken väg utvecklingen ska ta i ett skede innan det spenderas för mycket pengar och timmar.

Vi vill sträcka på oss och säga att Proof of Concept är avgörande i utvecklingen av nya produkter. För om du inte ritar, “testar” och får feedback riskerar du att bygga fel produkt.

Proof of Concept är vanligt inom utveckling

Att lägga en massa utvecklingstimmar på ett koncept som inte fungerar kan bli en onödigt kostsam historia. Det gäller att så tidigt som möjligt förstå vad helheten är och testa dess genomförbarhet.

Vid utvecklingsprojekt (t.e.x för mjukvara) kan man därför tillfälligt bortse från annars viktiga värden som t.ex. kompatibilitet med vissa webbläsare och system men även säkerhet, design och användarvänlighet – förutsatt att det inte är centralt för produkten och testet. Och man kan lägga fokus på att få feedback inom ett särskilt segment som t.ex; användarbehov och eller teknisk struktur.

User case PoC

Kanske är den största utmaningen hos mottagaren att de inte vet ifall deras kunder kommer att tycka om eller behöva den produkt som du tänkt leverera. Då gör man en så kallad User case Proof of Concept där ett mindre kundsegment väljs ut som fokusgrupp. För dessa målar man då upp och förklarar hur produkten är tänkt att fungera och samlar in värdefull feedback och tillräckligt med bevis på om det är värt att gå vidare med produktutvecklingen.

Teknisk PoC

I utvecklingsprojekt kan det i vissa fall råda osäkerhet kring hur olika tekniska system kommer att fungera tillsammans. För att testa detta i en PoC kan man avgränsa och bryta ut en mindre del av den (visionära) tekniska strukturen för att göra en isolerad integration. På så sätt kan man tidigt och inför en större integration se om systemen kommer att fungera tillsammans men även vilka utmaningar och systemkonfigurationer man behöver ta extra hänsyn till i fortsatt utveckling av konceptet.

För vilket stadie passar en PoC?

Proof of Concept vs prototyp

En PoC är mer av en teoretiskt demonstration för hur ett koncept skulle kunna fungera medan en prototyp är en “fysisk” demonstration som visar på hur produkten faktiskt fungerar och ser ut. Om t.ex. konceptet är ett mobilspel så är PoC en förklaring av hur spelet kommer att fungera, vilka regler och karaktärer som kommer att finnas samt en grundläggande visuell bild för hur det kan komma att se ut. Prototypen å sin sida är istället en demoversion av spelet som målades upp i PoC-stadiet och som intressenter faktiskt kan testa att spela.

Proof of Concept vs MVP

Proof of Concept är en första skiss och tydlig förklaring av hur en produkt skulle kunna se ut. MVP (Minimum Viable Product) å sin sida är en faktisk produkt som har nått en acceptansgräns, det vill säga att den håller tillräckligt hög kvalitet och funktionalitet för att testas på marknaden. För att använda metaforen av ett mobilspel igen så är det när spelet är så pass bra utvecklat att det vore okej att släppa det på App store eller Google Play.

Startupcase

Vi samarbetade med en startup inom smart logistik och transport. De ville ta fram en digital plattform för att få fram och hjälpa deras kunder att förstå vilka onödiga och dolda kostnader de har inom sin nuvarande logistik. Och med det visa vilket värde de kan bidra med.

Idéen var att samla in data i realtid från påkopplade lastbilar och visualisera all data i ett interaktivt dashboard. Något som så klart var svårt att skapa på kort tid och utan en för stor investering – särskilt eftersom vi inte hade några lastbilar till förfogande. Vi behövde använda oss av Proof of Concept som leveransformat för att testa konceptets genomförbarhet.

Istället för lastbilar valde vi att använda oss av simuleringar av förutbestämda levaransrutter och en Autopi kopplad till en av våra företagsbilar för att se om vi kunde samla in den data som ansågs vara viktig för konceptets existens.

👉 Hur vi utvecklade ett Proof of Concept inom smart logistics

Kom igång med Proof of Concept

Funderar du på ett nytt koncept och vill veta ifall det kommer att fungera? Vi hjälper dig.