Contentful Apps / UI Extensions

Prototyp är en ledande tredjeparts-aktör i utvecklingen av utökad funktionalitet för Contentful CMS, via s.k. Contentful-appar (som tidigare kallades UI-extensions) eller scripts. Vi gör Contentful ännu bättre genom att förbättra processer för både användare i Contentful ("redaktörer") och utvecklare som hanterar digitala tjänster byggda med hjälp av Contentful.


För att förstå Contentful Extensions

  1. Vad menas med Contentful Exensions?
  2. Hur kan Prototyp hjälpa mig med Contentful Extensions?
  3. Vilka Contentful Extensions utvecklar Prototyp?
    • Conditional Fields (hosted app)
    • Contentful Migrator Programme (open source CLI-lösning)
    • Contentful db-backup app (CLI-lösning)
  4. Jag behöver support kring min Extension
En teknisk due diligence process

Vad menas med Contentful Extension?

En Contentful-app, eller det som tidigare kallades Contentful UI-extension, är ett insticksprogram som används för att utöka funktionaliteten på Contentful CMS eller förenkla integrationer med andra SaaS-bolags tjänster. Det är Contentfuls motsvarighet till det som WordPress kallar för 'plugin'.

En Contentful-app kan vara 'hosted' eller användas lokalt. En app som är 'hosted' kan enkelt installeras via ett knapptryck av en inloggad administratör. En sådan app underhålls och stöds vanligtvis av organisationen som utvecklat appen.

En lokal app är däremot en app som installeras separat i ett enskilt Contentful-space. En sådan app måste man utveckla själv, alternativt få tillgång till open source källkod från någon annan som utvecklat appen.

Ytterligare en typ av Extension är s.k. CLI-lösningar (Command Line Interface). Det handlar ofta om script eller procedurer som en utvecklare kan köra lokalt på sin dator eller på en server där en digital tjänst huserar och är riktade mot utvecklingsteam snarare än användare i Contentfuls webbgränssnitt.

Contentful Extensions kan utvecklas av Contentfuls egen utvecklingsorganisation, eller av tredjeparts-utvecklare, såsom Prototyp.

Hur kan Prototyp hjälpa mig med Contentful Extensions?

Jobbar du på ett SaaS-bolag och vill göra det enklare att integrera ditt bolags tjänster eller funktionalitet i Contentful?

Eller är du också ett fan av Contentful som har en idé hur du skulle kunna göra vardagen i Contentful bättre för dig och för andra?

Kontakta oss så lyssnar vi på vad du funderar över och ser hur vi kan hjälpa dig!

APP: Conditional Fields - Utöka flexibiliteten i dina content types

Conditional Fields är Prototyps första "hosted app" som går att installera i Contentful med bara ett knapptryck.

Conditional Fields gör det möjligt att sätta upp regler för om ett fält i din content type ska döljas eller visas, beroende på värdet på andra fält i samma content type. Detta möjliggör en större flexibilitet i hur du kan använda content types med behov av färre typer (eftersom content types ofta är väldigt lika varandra, om än inte exakta) och bättre användarupplevelse för redaktörer/administratörer av Contentful.

Du hittar appen inne i Contentful under 'Apps - Marketplace' (om du är inloggad), eller i Contentful Marketplace om du ännu ej är användare av Contentful.

Källkoden till denna app är inte open source.

CLI: Contentful Migrator Programme - Bättre koll på migrering av data

En av utmaningarna med Contentful är hur content types och data kan flyttas mellan olika miljöer för utveckling, test och produktion för digitala applikationer. För att underlätta för oss själva, och för andra utvecklingsteam, så har Prototyp utvecklat Contentful Migrator Programme.

Vår CLI-lösnings har utvecklats som Open Source och finns tillgänglig på GitHub.

I dagsläget finns appen INTE som hosted app att tillgå via Contentful Marketplace.

CLI: Contentful DB-back-upper

Vi har utvecklat vår egen CLI-lösning för att ta hand om det trista arbetet med att göra back-up:er av vårt innehåll i Contentful.

Mer info om hur du kan få hjälp av det jobb vi redan gjort kommer inom kort.

Support till Prototyps Contentful Extensions

Conditional Fields App: conditionalfields_support@prototyp.se

Contentful Migrator Programme CLI: https://github.com/prototypsthlm/contentful-migrator-programme

Contentful DB-backup CLI: To be announced

Vi hjälper er!

Funderar ditt bolag på ifall Contentful är rätt verktyg för er? Vill använda Contentful för att nå fler användare till ert SaaS? Ta kontakt med oss så att vi kan förstå hur vi skulle kunna hjälpa er framåt.